Zoek je een knutselidee voor de kids tijdens de herfstvakantie of ben je gewoon een creatieveling, dan is misschien een bladslinger iets voor jouw! Nu de blaadjes mooi gekleurd aan de bomen hangen, is het de ideale moment om een mooie herfstslinger te maken.
Blaadjes rapen of plukken?
In de meeste gevallen zijn de blaadjes die op de grond liggen, reeds bruin geworden. In dit geval willen we de mooie gekleurde blaadjes gebruiken. Daarom raad ik aan de blaadjes die je wenst te gebruiken voor de slinger, af te plukken van de bomen. Pluk enkel die blaadjes af die je echt nodig hebt. Denk dus goed na welk type herfstslinger je wil maken. In mijn geval heb ik gekleurde blaadjes van verschillende kleuren, grootte en vormen geplukt.
Bladkleur beschermen met bijenwas
Het enige nadeel wanneer we gekleurde bladeren gebruiken die we net afgeplukt hebben, is dat ze heel snel bruin worden. Je zou denk van, we kunnen de blaadjes gewoon drogen. Ook daar zullen de blaadjes hun mooie kleur snel verliezen. Daarom heb ik een trucje bedacht: Dop je gekleurde bladeren in bijenwas. Waarom? Bijenwas legt een beschermlaag over het blad zodat aan het blad zelf geen lucht meer kan. De kleurstoffen in het blad kunnen op die manier langer bewaard worden. En dan krijg je dit resultaat:
De mix die ik gebruikt heb is er eentje met bijenwas en een scheutje jojoba-olie in. Waarom? Bijenwas is op zich vrij stug. De bedoeling is dat we er een slinger mee maken. Tijdens het hanteren is het dan mogelijk dat er wat bijenwas van het blad afbreekt en dat is niet de bedoeling. Jojoba-olie is een olie die niet snel ranzig wordt. Je kan natuurlijk ook een andere olie gebruiken.
We praten in dit geval nu over bijenwas maar het is perfect mogelijk ook een plantaardige wasmix te gebruiken.
Hoelang blijft de kleur behouden?
Afhankelijk van het blad en de dikte van de bijenwaslaag, kan de kleur behouden blijven tussen 1 en 2 maanden. Maak je geen gebruik van de beschermende bijenwaslaag, moet je rekenen op maximum 2 weken dat de kleur bewaard blijft.
Bladslinger maken
Eenmaal dat de bijenwas op de blaadjes goed droog is, maken we met de perforator er een gaat je in. Met je duim en wijsvinger ga je nog eens over het gaatje zodat wat bijenwas verspreid wordt aan de bladrand van het gat. Tijdens het maken van de slinger is het ook mogelijk het koordje vast te maken aan de takjes van de blaadjes. Of, je kan een hele hoop blaadjes aan elkaar rijgen. Het is hoe je het zelf prefereert.
Andere decoratieve stukken met herfstbladeren
Naast een herfstslinger kan met de gekleurde bijenwasblaadjes gebruiken in herfst- en kerststukjes. Maar je kan er ook zeer mooie kransen mee maken.
Kan ik de blaadjes composteren?
Aangezien bijenwas of plantaardige was een natuurlijk product is, mag het in de compostbak. Door de bijenwas die er op zit, kan het wel langer duren vooraleer alle blaadjes mooi in de compost vergaan zijn. Maar ook deze zullen uiteindelijk tot compost vergaan. Wel raad ik aan geen hele kransen in de compostbak te gooien. Doe de krans in kleine stukken en meng de bladeren goed met de rest van je compostbak. Zo heb je het snelste resultaat. Wanneer je een herfstslinger gemaakt hebt, zorg er dan voor dat je alles in kleine stukjes knipt. Ben je zeker dat je koord ook organisch is? Dan mag het in stukjes ook mee in de compostbak. Ben je niet zeker, werp deze dan bij het restafval.
Heb je andere toffe ideeën die je met bijenwas kan doen? Zend ze dan in op mijne e-mailadres. En wie weet komt jouw idee wel op onze website!