Zoals ik reeds in een eerder artikel heb uitgelegd, is het ontstaan van de bijenwasdoeken oorspronkelijk afgekeken vanuit oude geschriften en gebruiken. Was of wax werd vroeger gebruikt om textielen ondoordringbaar te maken voor water (waterafstotend of waterdicht). En deze strategie wordt op de dag van vandaag nog altijd gehanteerd.
Waarom kleding waxen?
Het aanbrengen van was op stof geeft het waterafstotende en slijtvaste eigenschappen. Of het nu gaat om een rugzak of werkkleding, een gewaxte afwerking van uw stof is een verstandige keuze voor diegenen die niet vies zijn van regenweer of modder. Toch kunnen niet alle stoffen gewaxt worden. Zware katoenen stoffen zijn geweldig om te waxen. Ook natuurlijke textielen met een deel synthetische vezels, kunnen hiervoor gebruikt worden. De meeste van onze dagelijkse gebruikte producten zoals tassen, broeken, schoenen en dergelijke bevatten een deel synthetische stof. Omdat was uiteindelijk van de textielen zal vervagen, is het wel belangrijk om regelmatig een nieuwe laag was aan te brengen, net zoals bij onze bijenwasdoeken ;).
Hoe kleding waterafstotend maken?
Voor ik je vertel hoe je kleding waterafstotend kunnen maken met was, is het belangrijk te weten wat je allemaal nodig hebt.
- Was (Fjallraven – Greenland Wax 100g, bijenwas neutraal of plantaardige was)
- Een ruwe borstel
- Biologische zeep
- Haardroger
- Keukenshort
In dit geval gebruik ik mijn keukenshort die ik waterafstotend wil maken. Eerst en vooral is het de bedoeling dat je de stof proper maakt. Daarvoor gebruik ik de biologische zeep en een borstel zodat ik het vuil er goed kan afschrobben. Laat de short vervolgens drogen. Het is echt belangrijk dat het textiel helemaal droog is!
Wanneer het textiel droog is, kan je de was aanbrengen. Als je bijenwas gebruikt, zou ik in dit geval volledig opgezuiverde bijenwas kiezen. Je zou niet willen dat je bijen aantrekt wanneer er nog te veel honingresten en stuifmeel inzitten. Een blok opgezuiverde bijenwas is goed. Je kan ook de Fjallraven – Greenland Wax 100g gebruiken. Deze is geschikt voor dikkere stoffen en stoffen met synthetische vezels.
Leg de short op een vlakke ondergrond. Neem de was en wrijf de was goed in over de stof. Wanneer je dat doet, zal je zien dat de was witachtige op de stof uitgesmeerd is. Wanneer we er nu met een haardroger overgaan, zal de was op het textiel smelten en in de vezels dringen. Dat is eigenlijk dezelfde tactiek die we ook voor het maken van onze bijenwasdoeken gebruiken. Kom met de haardroger niet te dicht omdat je anders het textiel zou kunnen verbranden. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.
Probeer eerst een zone op het textiel af te werken en ga dan verder. Geef speciale aandacht aan naden en zomen. Hier is het best mogelijk dat je nog een extra waslaag moet aanbrengen.
Op het einde kijk je het textiel na of er nog plaatsen zijn waar geen was is aangebracht.
Na verloop van tijd dien je net zoals bij de bijenwasdoeken, opnieuw was aan te brengen om de stof soepel en waterdicht te houden. Wanneer je zelf bijenwas gebruikt, is het mogelijk een beetje olie (additief) aan de was toe te voegen om de stof soepeler te maken. Toch nooit hars toevoegen. Want hars zorgt er voor dat de stof gaat kleven en net vuil gaat aantrekken. Bij onze bijenwasdoeken doen we dat wel omdat het onze doekjes beter afsluitbaar maakt.
Heb je nog vragen omtrent kleding waxen? Stuur ons dan een berichtje. We proberen er zo goed mogelijk op te antwoorden 🙂