Maak zelf een bijenwasdoek

Wat is een bijenwasdoek?

De bijenwasdoeken gemaakt van katoenen stof en echte bijenwas, kunnen gebruikt worden voor het verpakken van diverse voedingswaren (een lunch, kaas, fruit, …).

Groetenoverschot afgedekt met bijenwasdoek

Waarom een bijenwasdoek gebruiken?

Wanneer je deze bijenwasdoeken goed maakt, droogt een cake zelfs minder snel uit dan in een broodpapierverpakking. Hoe handig is dat? Daarbij geeft de bijenwas geen geur af op de voedingswaren.

Uit-in-Vlaanderen

Een bijenwasdoek is in de keuken een interessant gebruiksmiddel omdat dit biologisch alternatief, de huishoud- of aluminiumfolie op duurzame manier kan vervangen. Je bespaart dus op grondstoffen en vermindert de afvalberg. Voor mensen die ge├»nteresseerd zijn in een ‘Zero Waste‘ huishouden, mag een bijenwasdoek zeker niet ontbreken.

Gebruiksduur bijenwasdoek?

Over het algemeen kan men de zelfgemaakte doeken een jaar gebruiken. Bij dagelijks gebruik kunnen ze sneller verslijten. We leggen je ook uit hoe men zo’n wasdoek herstelt zodat het doek lang kan meegaan.

Wel of niet in de compostbak?

De bijenwasdoeken zijn tevens biologisch afbreekbaar. Dat wil zeggen dat je deze doeken kleingemaakt in je composthoop kan gooien.

Bijenwasdoek composteerbaar

Versleten doeken kan je ook als kaars opbranden of gebruiken als aansteekmateriaal voor een houtvuur.


Een bijenwasdoek thuis of via een workshop maken?

Zelf uitproberen

Voor mensen die liever thuis zelf willen experimenteren, is er een boekje beschikbaar waarmee u zelf aan de slag kan gaan. In dit boekje staan verschillende basisrecepturen en methoden waarmee u kan experimenteren. Met een beetje hulp, kunnen ook kinderen zich er aan wagen om hun eigen bijenwasdoeken te maken.

Via onze workshops

Komt u liever naar een workshop waar de technieken u worden uitgelegd? Dan kan dat natuurlijk ook. Kijk dan op onze site naar komende events.

Als DEMO/workshop bij u thuis

Het is ook mogelijk dat u ons inhuurt om een demo bij u thuis te komen geven, of eventueel zelf aan de slag te gaan met het maken van bijenwasdoeken. U moet dan wel beschikken over een grote oven. We gebruiken hiervoor dus de ovenmethode. We hanteren hier groepen tot maximaal 6 personen.

Meer tips nodig? Lees dan zeker het boekje: Maak je eigen bijenwasdoeken.