How to make Beeswax wraps

Waarom bijenwasdoeken behoren tot de zero-waste categorie?

Bijenwasdoeken maken

Bijenwasdoeken zijn vervaardigd uit milieuvriendelijk textiel (Oekotex of Gots). De meest gebruikte grondstoffen voor dit verpakkingsmateriaal zijn katoen en jojobaolie hoewel ik liever kokosolie prefereer aangezien deze ook voedselgeschikt is. Zo krijg je een verantwoord geproduceerd stuk stof dan je kunt gebruiken als vervanger voor milieuonvriendelijke verpakking zoals plastic en aluminiumfolie. Deze twee materialen zijn goede voorbeelden van veelgebruikte wegwerpproducten die onze natuur belasten. We gebruiken plastic en aluminiumfolie dikwijls om voeding in te bewaren. Het is dan ook goed dat er nu een ecologisch verantwoord alternatief voor bestaat: de bijenwasdoeken.

Bij het vervaardigen van bijenwasdoeken is het belangrijk om voor verantwoorde materialen te kiezen die op hun beurt ook milieuvriendelijk geproduceerd werden. Zo kies je het best voor ecologisch verantwoorde katoen als stof om de doeken uit te vervaardigen. Ook als je liever kant-en-klare doeken koopt, dan doe je er goed aan om te controleren wat de herkomst is van het gebruikte katoen. Ecologisch verantwoorde kwaliteitsstoffen herken je aan de volgende twee labels: het Gots of het Oekotex-label.

Duurzame stof te koop: Oekotex label Kattenprint
Duurzame katoen te koop: Oekotex label - uilenprint

Bijenwasdoeken zijn herbruikbaar en duurzaam. Je kunt ze zeker twee jaar blijven gebruiken om voedsel in te bewaren. Dit is mogelijk omdat dit natuurlijk verpakkingsmiddel gemakkelijk te repareren is. Dit kan o.a. ook door bijenwas toe te voegen. Of je kunt ook een herstelset kopen met de nodige ingrediënten erin. Hoe je de doeken repareert, hangt af van de techniek waarmee ze vervaardigd werden. Zo is er de methode in de oven. Je kunt ze ook onderdompelen in was of de doeken maken met behulp van een strijkijzer. Je kiest gewoon de methode die jou het best past. De manier waarop je ze repareert hangt af van de manier waarop ze gemaakt werden.

Zijn de doeken op een bepaald moment toch versleten? Dan is het moment daar om ze weg te gooien. Dit kun je op een verantwoorde manier doen door ze in kleine stukjes te knippen en in de compostbak te werpen. In kleine stukjes zijn de doeken dus composteerbaar, waardoor ze nog een volgende keer gebruikt kunnen worden in een ander product: compost voor je tuin.

Bijenwasdoeken hebben behalve hun milieuvriendelijkheid nog een ander onmiskenbaar voordeel. Je kunt het voedsel dat je erin bewaart, langer vers houden. Je boterhammen, snacks en slaatjes smaken dus beter.

Wist je trouwens dat je deze handige doeken niet alleen kunt gebruiken als een duurzaam alternatief voor vershoudfolie? Je kunt uit bijenwasdoek ook onderleggers maken die je zowel voor borden als voor tassen kunt gebruiken. Uiteraard is het ook mogelijk om er mandjes op te zetten. Het is een multifunctioneel gebruiksmiddel.

Meer weten

Wil je meer weten welke additieven kunnen gebruikt worden voor bijenwasdoeken? Lees dan het boekje: Maak je eigen bijenwasdoeken: Op milieuvriendelijke wijze minder afval produceren.

Boek zelf bijenwasdoeken maken

Bekijk Boek

Raphaella-Goyvaerts
Ik ben Raphaëlla Goyvaerts, een biologe van opleiding, meer bepaald een microbiologe maar ook een ecologe. Ik heb me altijd voor de natuur geïnteresseerd. De natuur is dan ook mijn inspiratiebron. Gedurende enkele jaren heb ik mij verdiept in de wereld van eetbare en geneeskrachtige planten en heb ik een opleiding tot imker gevolgd. Verder ben ik ook schrijfster van het e-book: 50+ natuurlijke tips voor Psoriasis. Het e-book is gebaseerd op ervaringen van psoriasislijders en kennis die ik alom vergaard heb van vrienden en familie die met deze ziekte betrokken zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *