Maak zelf bijenwasdoeken

Waarom bijenwasdoeken zo leuk zijn om te maken?

Bijenwasdoeken maken

Het ecologisch verantwoorde katoen waaruit je bijenwasdoeken kunt maken, is allesbehalve saai. De natuurlijke katoenen stoffen zijn bedrukt met vrolijke en eigentijdse motieven. Bovendien is het goed mogelijk om de verschillende prints met elkaar te combineren en zo je creativiteit de vrije loop te laten.   

Bijenwasdoeken maken is een leuke hobby. Je kunt dit zowel op je eentje doen om tot jezelf te komen, als in groep, om elkaar te inspireren. Zo kun je nieuwe mensen leren kennen en tegelijkertijd tot een vruchtbare samenwerking komen.

Je hebt geen voorkennis nodig om zelf een bijenwasdoek te maken. Deze activiteit kan door letterlijk iedereen uitgevoerd worden. Zelfs kinderen kunnen deze doeken maken. Dat is niet verwonderlijk. Het lijkt een beetje op knutselen. Daarom vindt iedereen, zowel groot als klein, het fijn om zelf met bijenwasdoeken aan de slag te gaan.

Er bestaan verschillende manieren om de doeken te maken. Je kunt met een strijkijzer aan de slag gaan, de doeken onderdompelen of ze in de oven leggen. Hieronder vind je in het kort hoe deze drie manieren kunnen gebruikt worden.

Met een strijkijzer

Bijenwasdoeken maken met de strijkijzermethode

Bij deze methode gebruik je het strijkijzer als warmtebron om de bijenwas en de kokosolie over het doek te verdelen. Je blijft strijken totdat de was en de olie gelijkmatig verdeeld zijn over het doek.

Onderdompelen

Bijenwasdoeken maken door onderdompelen in was

Je kunt bijenwasdoeken ook maken door ze onder te dompelen in bijenwas. Hiervoor gebruik je 100% biologische bijenwas. Let wel op dat je hiervoor geen was koopt die bedoeld is om kaarsen mee te maken!

In de oven

Bijenwasdoeken maken met de ovenmethode.

Bij deze methode is het nodig om de bijenwas en de olie au bain marie te verwarmen. Je verwarmt de oven tot een temperatuur tussen 80 en 100°C. Je knipt een gladgestreken doek op de juiste grootte. Je legt het stuk stof niet zomaar op de bakplaat, maar je beschermt deze met bakpapier. Van zodra het doek de juiste temperatuur heeft, haal je het uit te oven en breng je de gesmolten was en olie aan. Verdeel deze goed! Vervolgens gaat het doek terug de oven in. Van zodra de was terug gesmolten is, haal je de bakplaat uit de oven en laat je het bijenwasdoek opstijven en afkoelen.

Waar bijenwasdoeken inzetten?

Zelf je bijenwasdoek maken, dat is tegelijk ook zorgen voor een gezondere leefomgeving. Ook al is het maar een kleine inspanning, toch help je mee aan het groter geheel. En dat geeft een fijn gevoel.

Je kunt deze doeken op heel veel verschillende manieren gebruiken. Oorspronkelijk dient een bijenwasdoek om voeding op een milieuvriendelijke manier in te bewaren of in te verpakken. Nu wordt dit handige stuk textiel gebruikt als onderlegger, versiering van bloempotten, placemat, als tafelversiering, om bloemen, zeep en geschenken in te pakken. Verder kun je er ook broodmanden uit maken of zakjes om nootjes in mee te nemen. Uiteraard is deze lijst niet volledig. Laat je fantasie de vrije loop gaan en je vindt vast nog wel andere manieren om deze te gebruiken.

Meer weten

Wil je meer weten welke additieven kunnen gebruikt worden voor bijenwasdoeken? Lees dan het boekje: Maak je eigen bijenwasdoeken: Op milieuvriendelijke wijze minder afval produceren.

Boek zelf bijenwasdoeken maken

Bekijk Boek

Raphaella-Goyvaerts
Ik ben Raphaëlla Goyvaerts, een biologe van opleiding, meer bepaald een microbiologe maar ook een ecologe. Ik heb me altijd voor de natuur geïnteresseerd. De natuur is dan ook mijn inspiratiebron. Gedurende enkele jaren heb ik mij verdiept in de wereld van eetbare en geneeskrachtige planten en heb ik een opleiding tot imker gevolgd. Verder ben ik ook schrijfster van het e-book: 50+ natuurlijke tips voor Psoriasis. Het e-book is gebaseerd op ervaringen van psoriasislijders en kennis die ik alom vergaard heb van vrienden en familie die met deze ziekte betrokken zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *