Trend bijenwasdoek

Waarom zijn bijenwasdoeken zo populair?

Bijenwasdoeken maken

De bijenwasdoeken die gemaakt zijn van katoenen stof en bijenwas als hoofdbestanddelen, zijn commercieel interessant geworden vanaf 2017. De naam ‘Beeswax wraps’ wordt ook heel vaak gebruikt op commerciële producten. Ondertussen zijn er reeds verschillende fabrikanten die bijenwasproducten leveren.

Bijenwasdoek met hars en olie

Het is eigenlijk  Freyja Tasci van Apiwraps die het concept van bijenwasdoeken vermarkt heeft. Zij heeft zich gebaseerd op oude geschriften waar producten veilig werden gesteld tegen water, in katoenen doeken waarbij was en harsen werden gebruikt. Die items konden dan water proof mee op schepen worden vervoerd. Ook zeilen en andere werden vroeger bewerkt met harsen, was en oliën om ze duurzamer en waterbestendig te maken.

Gewaxst katoen werd ontwikkeld in de 19e eeuw en was oorspronkelijk bedoeld voor gebruik in de Schotse zeilindustrie. Maar in plaats van bijenwas werd er dan paraffine gebruikt wat resulteert in een veel aangenamere doek. Vanwege de plooibaarheid en algemene waterbestendigheid begonnen fabrikanten dit op te merken en al snel begon gewaxte katoen het oliecoth te vervangen als de go-to-stof voor waterbestendige bovenkleding. Belstaff en Barbour waren enkele van de eersten die deze stof in hun waren toepasten, en in de afgelopen eeuw heeft gewaxt katoen een groot aantal toepassingen gezien, van de onverharde wegen van motorraces tot de loopgraven van de Tweede Wereldoorlog.

Bron: wornandwound.com (jas gecoat met was)

Natuurlijk, gewaxt katoen is niet ideaal en kan soms zelfs onhandig zijn: het ademt niet zo goed, het moet jaarlijks opnieuw worden gewaxt en het zal waarschijnlijk niet zo effectief zijn bij een zware storm. Maar gewaxt katoen is een robuuste en natuurlijke stof die, in tegenstelling tot de meeste synthetische stoffen, er met wat slijtage beter uitziet.

Door het feit dat deze gewaxste katoen veel minder ademt, kan het interessant zijn om voedingswaren hier mee af te sluiten zodat bederf minder snel optreedt. Hierdoor zijn dan uiteindelijk de bijenwasdoeken ontstaan die we op de dag van vandaag kennen.

Doordat bijenwasdoeken natuurlijk lang kunnen hergebruikt worden en een groot deel van de afvalberg kunnen verminderen, is dit een item dat door zero-wasters zeer gegeerd is. Maar ook als jij een steentje wil bijdragen om op een milieuvriendelijke manier minder afval te produceren, dan is een bijenwasdoek ook voor jou zeker iets interessant.

Meer weten

Wil je meer weten welke additieven kunnen gebruikt worden voor bijenwasdoeken? Lees dan het boekje: Maak je eigen bijenwasdoeken: Op milieuvriendelijke wijze minder afval produceren.

Boek zelf bijenwasdoeken maken

Bekijk Boek

Raphaella-Goyvaerts
Ik ben Raphaëlla Goyvaerts, een biologe van opleiding, meer bepaald een microbiologe maar ook een ecologe. Ik heb me altijd voor de natuur geïnteresseerd. De natuur is dan ook mijn inspiratiebron. Gedurende enkele jaren heb ik mij verdiept in de wereld van eetbare en geneeskrachtige planten en heb ik een opleiding tot imker gevolgd. Verder ben ik ook schrijfster van het e-book: 50+ natuurlijke tips voor Psoriasis. Het e-book is gebaseerd op ervaringen van psoriasislijders en kennis die ik alom vergaard heb van vrienden en familie die met deze ziekte betrokken zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *