Welke additieven zitten er in aangekochte bijenwasdoeken?
Additieven in bijenwasdoeken? Wanneer we bijenwasdoeken aankopen zijn het aantal additieven die in de doekjes verwerkt zitten, beperkt. Dat komt namelijk dat de meeste mensen onder ons niet al te complexe geurende doekjes willen aankopen wanneer deze in contact komen met voedsel. Worden de doekjes voor andere gelegenheden gebruikt, zoals bij het maken van containers voor bloempotjes, dan mag er al wel eens een geurtje aan zijn.
Een andere reden is dat de toegevoegde additieven natuurlijk moeten gecontroleerd worden of deze wel voedsel veilig zijn. De meeste onder ons zullen de doekjes dan ook gebruiken om er voedingswaren in te bewaren. Een bijenwasdoek wordt dus aanzien als verpakkingsmateriaal voor voedsel en moet dus daarom ook aan die eisen voldoen.
Welke additieven kan je toevoegen aan je zelf gemaakte bijenwasdoeken?
We beginnen met de minder conventionele additieven en dat zijn de etherische oliën. Ja Ook etherische oliën kunnen gebruikt worden in bijenwasdoeken. Ze worden niet zo vaak gebruikt omdat ze natuurlijk een sterke geur kunnen vrijgeven. Toch zijn de kwaliteitsvolle etherische oliën eveneens geschikt om te gebruiken in voedingswaren en dus in onze doekjes. Deze oliën zijn goed oplosbaar in vetten en harsen wat ideaal is. Kinderen vinden bijvoorbeeld de geur van appelsien fijner dan de geur van bijenwas. Daarbij hebben tal van etherische oliën ook bijkomende positieve eigenschappen op voedingswaren namelijk dat ze vaak schimmel en bacteriewerend zijn wat maakt dat ze voedsel wat langer kunnen bewaren. Welke zijn dit dan? Wel ik zou vooral aanraden etherische oliën te gebruiken die gerelateerd zijn aan voedsel. Zo kan men gebruik van citroen, appelsien, koriander, tijm, pepermunt, kruidnagel, laurier, grapefruit, oregano, lavendel etc. Wel opletten, etherische oliën zijn sterk geconcentreerd. Lees daarom het etiket aandachtige welke hoeveelheden dat je mag gebruiken. Als je mengsel sterk geurt, heb je er te veel van gebruikt. De geur moet zeer subtiel doorkomen. Kies steeds voor oliën die 100% biologisch zijn.
Harsen zijn ideale additieven bij het maken van bijenwasdoeken. De harsen zorgen ervoor dat de doekjes wat plakkerig zijn zodat je voedingswaren luchtdicht kan afsluiten. Zo kunnen voedingswaren ook langer bewaard worden en droogt het minder snel uit. Plantaardige harsen worden vaak gebruikt zoals carnaubawas en dennenhars (Colophonium). Dennenhars is relatief het goedkoopste en wordt daarom ook het meeste gebruikt.
Oliën mogen zeker niet ontbreken bij het maken van bijenwasdoeken. Waarom? Omdat bij gebruik van enkel bijenwas, de doekjes heel stroef zijn. Door er oliën aan toe te voegen, worden de doekjes soepeler en kunnen we voedingswaren beter afsluiten. De olie die ik gebruik is kokosolie die ook in de voeding kan gebruikt worden. De geraffineerde olie is daarbij geurloos en wordt niet snel ranzig omdat het rijk is aan verzadigde vetzuren. Ook arachideolie kan je gebruiken. Op andere websites wordt wel eens aangegeven dat jojoba-olie ook gebruikt wordt. Jojoba is eigenlijk vloeibare hars en geen olie. Vaak is de jojoba-olie die in de winkel te koop is niet geschikt voor voedingswaren, wel voor cosmeticadoeleinden. De reden waarom het vaak gebruikt wordt is dat het inderdaad de doekjes soepeler maakt, quasi geurloos is en deze hars niet ranzig wordt wat vele voordelen biedt. Oliën die je best niet gebruikt, zijn walnoot- en hazelnoot olie. Ze oxideren snel aan de lucht.
Meer weten
Wil je meer weten welke additieven kunnen gebruikt worden voor bijenwasdoeken? Lees dan het boekje: Maak je eigen bijenwasdoeken: Op milieuvriendelijke wijze minder afval produceren.