houten bakkerskwast of silicone insmeerborstel

Welke insmeerborstel/bakkerskwast gebruiken voor bijenwasdoeken?

Pakket

https://www.voordekunst.nl/projecten/11915-diy-boek-kit-bijenwasdoeken-1

Crowdfunding – help aub dit project – doneer nu:

De knoop is doorgehakt! Zie hier de silicone insmeerborstel – bakkerskwast – bbq borstel

Voor de DIY-kit was ik op zoek naar een goede kwast of insmeerborstel om de bijenwas op de doekjes te krijgen. Een insmeerborstel van hout met echte varkenshaar leek op het eerste zicht de meest ecologische optie, in theorie. Want eenmaal dat de kwast vol bijenwas hangt, is het niet meer zo eenvoudig deze ook nog proper te maken voor hergebruik. In principe zijn er verschillende opties om de bijenwas op de borstel opnieuw te laten smelten maar dan heb je achteraf een vrij plakkerige boel of, als je probeert om de kwast schoon te maken, komen er al snel haartjes los die dan op de doekjes terechtkomen. Ook niet zo fijn. Of je moet al veel bijenwasmengsel gebruiken om alle haartjes opnieuw los te krijgen. Niet handig dus! En uiteindelijk heb je dan zin om dat ding gewoon weg te smijten. Dat is niet de bedoeling.

silicone insmeerborstel BBQ bijenwas

Ik heb dan gezocht naar een alternatief: Een herbruikbare silicone insmeerborstel/bakkerskwast. De haren van deze borstel zijn niet te lang, leggen een dikke laag was op het doekje zodat je meestal al van de eerste keer strijkijzeren (of ovenmethode) een mooi wasdoekje hebt, en het is echt makkelijk om proper te maken. Het bovenstuk van de kwast kan je makkelijk losmaken. Deze overgiet je met kokend water. Of, met behulp van een stukje papier kan je 90% van de bijenwas er gewoon afhalen. Vervolgens steek je het bovenstuk in de afwasmachine. En voilà proper! Let wel op, de temperatuur moet hoger zijn dan 70°C. Je kan in principe terpentijn gebruiken als extra wasstap voor je het bovenstukje in de afwasmachine steekt. Je hebt maar een klein potje nodig dat je steeds hergebruikt.

De insmeerborstel zal ook te koop komen in onze winkel.

Raphaella-Goyvaerts
Ik ben Raphaëlla Goyvaerts, een biologe van opleiding, meer bepaald een microbiologe maar ook een ecologe. Ik heb me altijd voor de natuur geïnteresseerd. De natuur is dan ook mijn inspiratiebron. Gedurende enkele jaren heb ik mij verdiept in de wereld van eetbare en geneeskrachtige planten en heb ik een opleiding tot imker gevolgd. Verder ben ik ook schrijfster van het e-book: 50+ natuurlijke tips voor Psoriasis. Het e-book is gebaseerd op ervaringen van psoriasislijders en kennis die ik alom vergaard heb van vrienden en familie die met deze ziekte betrokken zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *